Onesti
Onesti
Lista Forumurilor Pe Tematici
Onesti | Inregistrare | Login

POZE ONESTI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
erica_ana_maria pe Simpatie
Femeie
22 ani
Bucuresti
cauta Barbat
27 - 67 ani
Onesti / Stiri(Info) / SARBATOARE – Inaltarea Domnului Moderat de livescu300
Autor
Mesaj Pagini: 1
romanul
Membru junior

Inregistrat: acum 15 ani
SARBATOARE – Crestinii sarbatoresc azi, 13 mai, Inaltarea Domnului

Crestinii  sarbatoresc pe 13 mai, Inaltarea Domnului. Praznicul Inaltarii la cer a Domnului se sarbatoreste intotdeauna in a sasea joi dupa Pasti, adica la 40 de zile dupa Inviere, cand Domnul s-a inaltat la cer. Sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata din 2001 ca fiind si zi a eroilor neamului romanesc.

Inaltarea Mantuitorului s-a petrecut la 40 de zile dupa invierea Sa din morti . Dupa ce Iisus Hristos a inviat si s-a aratat ucenicilor Sai, incredintandu-i de realitatea actului invierii Sale, s-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului (Maslinilor) din Betania. Actul inaltarii s-a petrecut in vazul oamenilor. In fata a peste 500 de persoane, in timp ce le binecuvanta, Iisus Hristos a inceput sa se inalte spre Cer. Deasupra pamantului a aparut un nor luminos care il inconjura si bolta cereasca rasuna de cantari ingeresti.


Sarbatoarea inaltarii introduce o alta mare sarbatoare cinstita de crestini si anume Rusaliile sau Pogorarea Duhului Sfant. De Rusalii, Sfintii Apostoli au primit putere (har) si s-au transformat din oameni timizi si simpli, in propovaduitori ai invataturii crestine. In aceasta zi crestinii se saluta cu „Hristos s-a inaltat!” si „Adevarat s-a inaltat!”.


Inaltarea Domnului este una din cele mai vechi sarbatori crestine. O deosebita solemnitate I s-a conferit acestei sarbatori atunci cand Sfanta imparateasa Elena, mama imparatului Constantin cel Mare, a ridicat pe muntele Eleonului sau al Maslinilor (de unde Mantuitorul S-a inaltat la cer) o vestita biserica (Eleona), in care inaltarea se praznuia cu mare fast si pompa, incepand de la miezul noptii, mai ales prin multimea luminilor aprinse.

Conform traditiei populare, peste aceasta sarbatoare crestina se suprapune Ispasul, care este perceput ca un om vesel, motiv pentru care oamenii care tin aceasta traditie incearca sa fie cat mai veseli in aceasta zi.

Tot aceasta zi mai este numita, conform traditiei populare, Pastele Cailor. Se crede ca, datorita abundentei vegetatiei din aceasta luna, aceasta este singura zi din an in care caii se satura de pascut iarba.


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la