Vulcanul islandez Eyjafjallajokull a īnceput să erupă cu aproximativ o lună īn urmă, īnsă a captat atenţia īntregii lumi abia miercuri, cānd a īmproşcat īn aer un nor de cenuşă care a paralizat traficul aerian īn Europa. De asemenea, erupţia vulcanului ar putea dura cāteva luni, ba chiar un an īntreg,ultima erupţie, din 1821, a durat doi ani.
Vulcanul care a erupt miercuri īn Islanda a īmproşcat īn aer un nor uriaş de particule microscopice de bazalt, care pluteşte la o īnălţime de aproximativ 6.000 de metri şi nu poate fi văzut de la sol.
Erupţia vulcanilor proiectează īn stratosferă dioxid de sulf, iar gazul se transformă ulterior īn picături minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, de acid sulfuric, care reflectă lumina solară.
Cenuşa vulcanică este alcătuite din particule foarte mici de roci vulcanice. Are o culoare gri spre negru şi poate fi la fel de fină ca pudra de talc.Persoanele aflate īn apropierea unui vulcan care erupe pot inhala aceste particule, fapt care duce la iritaţii la nivelul plămānilor chiar şi īn cazul indivizilor sănătoşi.